buAt bODo suDaaaa....

buAt bODo suDaaaa....
i'M tiReD oF tELLing, SCreAminG aND sHOuTinG aBOut iT..AnD thiS, wiLL bE a SiMpLe Way tO eXPReSS aLL bOUt iT!!~


Daisypath Happy Birthday tickers

aDer seSapeR yaNg nAk ikUt?

Wednesday, August 29, 2012

29.08.2012 → dArAh hAId bAgI WaNitA vS sOLat


kepada sesiapa yang masih lagi xtahu atau pun ragu² tentang status darah haid sebelom nak mandi wajib and mulakan solat, ni ada secebis info yang aku rasa aku patut kongsi sama kamu...ianya sangat mmbantu aku...baru ku tahu tentang bila and camaner nak check akan kesahihan putus haid..

Ni just info yg aku dapat jerk...kalau ada yang tak kompem jugak, leh rujuk ngan mana² ustaz atau ustazah..it's better...

Ini penting sebab takkan kita nak mengadap ALLAH dengan keadaan kita yang tak betol² suci..ataupun, takkan kita dah bebetol suci, tapi masih lagi tak berhadas besar and mengadap Maha Pencipta kita?

heheheh aku pun merangkak lagi dalam hal² ni...
sesama lah kita blajar okay =)

29.08.2012 → JiWaNGs Sket pEPaGi WeD nie!~

Selamat hari Rabu =)

Sebetol nyer aku mmg indu giler kat beyonce...
damn...lain benar rasanya..haaahahahah

nikmat orang bercinta setelah berkahwin =)

gedix tak? 

Tuesday, August 28, 2012

28.08.2012 → maRRiaGe...dON't LEt it FLeW aWAy

This is a story that i've read this morning...It made me touched..and open my eyes about the important things that we need to take care on our marriage..

Take you time, and read till the end...

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes. Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. 

I raised the topic calmly. She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the spoon and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. 

She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her! 

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. 

The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now. 

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. 

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again. In the morning she presented her divorce conditions: 

she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had escorted her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month's duration I carefully walk her out of our bedroom to the front door every morning. 

I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request. I told Jane about my wife's divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. 

My wife and I hadn't had any physical contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I held her by the shoulders and walked her out of the room with care, on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, ‘daddy is so gentle to mommy.’ His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I left her at the main door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office. 

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her. 

On the fourth day, when I was walking with her (one arm around her shoulder), I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized how much time we have spent together to make this house and to set our lives and sense of guilt grew. I didn't tell Jane about this. It became easier to take care of her and walk easily beside her as the month slipped by. Perhaps the everyday routine made me it easier now. 

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin. Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mom out. To him, seeing his father walking beside his mother so lovingly had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. 

I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her with my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. I held her tightly; it was just like our wedding day. But her much lighter self made me sad. 

On the last day, when I held her with my arms I could hardly move a step. sense of guilt was tremendous. I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind...I walked upstairs. 

Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore. She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won't divorce. 

My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. 

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. 

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart. That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead. 

My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push thru with the divorce.-- At least, in the eyes of our son--- I'm a loving husband.... 

The small details of your lives are what really matter in a relationship. Years after we get married we stop caring for each other like we used to do in the initial days. we start to ignore and take each other for granted. result is boredom. just a bit of caring and sharing can set things right. 

It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse, friend, family and do those little things for each other that build intimacy. 

Do have a real happy marriage! Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

This is a reminder to my life too...
Sometimes, we didn't realize how our partner sacrifice his/her life for us..
Just don't wait until it's too late...

Monday, August 27, 2012

27.08.2012 → PetUA mELaYaN suAmI =)

Korang, aku copy and paste jerk ni....utk panduan bersama...

1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam). Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat.

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung di hatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar ke atas setiap isteri.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa.Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tetapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam thermos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau bolehsediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

13.Hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami. Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya.

Wahhhh.....senang sebenarnya nak dapat pahala ni...
InsyaALLAH...nnt kang kita sesama try buat okay =)


Wednesday, August 22, 2012

22.08.2012 ~> aUNtie???

okay secara rasmi nya aku dah jadi auntie kepada si budak kenit yg comel sorg ni hihihihihih...kak long dah selamat melahirkan baby lelaki seberat 2.7kg pada jam 3.21am pagi tadi.. hehehe Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar...kak long tak mengalami kesukaran yang melampau during delivering process..hehehe nama lom tahu lagi...kang kalau dah kompemkan nama nnt aku akan update insyaALLAH...hehehhehe

Cucu sulung walid =)

sangat happy for my sister....she's been through a lot...so, i'm so relief since she deserve to be happy...heheheh abg long aku kompem sangat seronok..sbb dapat bby lelaki..kakak aku mmg tak scan jantina...just scan to ensure condition baby jerk...alhamdulillah...segalanya seolah² tersedia rapi oleh ALLAH untuk dier...

mmg laa ada benda yang mnjadikan kakak aku sedey and sentap...but the most important thing is both mummy and baby selamat..and kakak aku dah ketepikan dah pun menda² lain tu...ahhahha tggu masa lain jerk nak pk benda² tu ahhahahhah....jahat tak...? tapi aku suka kalau kakak aku buat camtu...aku tak suka dier serabut² ngan benda² yg ntah aper²...hihihi biar laa dier rasa happy jerk..huhuuhuh

okay folks...kang dapat gambar and nama penuh, aku update okay..


Monday, August 6, 2012

06.08.2012 → Dato' Lee Chong Wei...I'm VeRY pROud oF yA!~

Aku tahu ramai yang akan menulis pasal kekalahan Jaguh Badminton Negara, Dato Lee Chong Wei yang menentang Lin Dan malam tadi untuk pingat emas di Sukan Olimpik London...kompem ramai yang nak mengulas mengenai perlawanan tersebut..ramai yang memuji and tak ketinggalan, ramai yang mengeji...biasalah..manusia kan...ada jerk yg tak kna...

paling menyedihkan, ada kat salah satu paper malaysia kat sini siap mention chong wei kempunan tak dapat rm4juta sbg hadiah dpd negara kalau dapat bawak balik pingat emas....damn!!!~ terus aku cam naik angin... aku jadi tak paham laaa ngan diorg ni...diorg ingat smua org mata duitan ker...?aku tak rasa chong wei nak sangat duit tu...dier nyer harta pun dah banyak dah sampai makan pun terlebey²...aku rasa Chong Wei lebey mengejar akan rekod untuk mengalahkan Lin Dan...diorg kan dah macam musuh tradisi dalam gelanggang badminton ni...kalau dapat kalahkan Lin Dan, kompen laa ianya akan menjadi satu pencapaian terbaik dalam karier Chong Wei...napa laa org lain tak nampak benda² camni..lain org lain goal dier...bukan smua org kejar duit sebagai habuan...asyik nampak bnda negatif jerk...huh!~ typical malaysian!!~

Anyway, apa yang aku nak nyatakan kat sini adalah, aku tak salahkan chong wei kalah malam tadi...aku jadi tak paham naper org nak menghentam beliau akan kekalahan itu...bukan dier tak cuba...aku nampak akan kesungguhkan dier...biler dier dah kalah tu aku nampak sangat kekecewaan dier...sebenarnya, kalau ikutkan tahap kekecewaan, aku sangat yakin dier nyer kecewa lebey dalam dari org lain...

Sebenarnya, dier lagi kecewa dari orang lain =|

malah after game, during media conference, dier pun ada mntak maaf kpada rakyat malaysia...namun apa yang mencurik hati aku adalah statement dier "org tak tahu susah saya" YUP!!!~ mmg betol tu...org lain takkan tahu Cong Wei, org lain hanya mmpu mmberi kata² semangat ataupun kata² kejian...namun, kamulah yang memikul segalanya...and i'm so proud of you!!!~ You are our hero...dont ever give up!~

Dear Chong Wei, saya nak berterima kasih kepada kamu...saya nak kamu tahu kamu tidak gagal...kamu buat kami smua rakyat malaysia bangga...saya tahu kamu sedey...lagi sedey dpd orang lain...kamu jangan risau...ramai yg yakin pada kamu...abaikan jerk mereka yang berhati busuk itu...

kepada mereka² yang selalu mengutuk and megeji org tu, hentikan laa...kamu tahu tak betapa susah nyer nak capai ke peringkat itu..? kita patut bersyukur dengan apa yang kita dapat...lepas ni tak tahu laa kalau ada pengganti yang mampu mencapai tahap seperti ini...apa pun, congrates pada smua yang bersungguh² berjuang di sukan olimpik di London...

pppsssttt: - orang lain hanya akan tahu cakap jerk...diorg takkan tahu pun apa yang kita alami adn apa yang kita rasa...trust me..it happen in our life jugakkan kan...kengkadang ada org sebok menjaja cakap pasal life kita..walhal, apa jerk yg mereka tahu...?mereka takkan tahu susah kita...!~ ingat tu!!~

cLicK² → ChURp²